24.8.06

Teitten rappeutuminen suuri huoli


Lomani aikana liikuin moottoripyörällä muutaman tuhat kilometriä vertailemalla maakuntamme teiden kuntoa naapurimaakuntien teihin.Ikäväkseni voin todeta, että Pohjois-Karjalan tiet ovat huonommassa kunnossa kuin naapureitten. Parhaat tiet ovat Lapissa.

Savossa ja Kainuussa on tasaisesti investoitu teihin myös äärialueilla. Meillä tehdään sivualueilla vain välttämättömät korjaustoimenpiteet. Kuutostietäkin petrataan paikkapäällysteillä. Viime kesänä Sotkamon puolella uusittiin saman tien pintaa kymmeniä kilometrejä.

Pielisen Karjalan ainut suurempi hanke taitaa tällä hetkellä olla kauan kaivattu Kolin tien peruskorjaus. Akkosalmeen Nurmeksessa ei sitten saada kevytliikenneväylää millään. Sonkajärven ja Iisalmen välillä Matkusjokeen on rakennettu kevytliikenneväylä vieressä olevan kyläkoulun lakkauttamisesta huolimatta. Iisalmessa Nerohvirralle rakennetaan kevytliikenneväylä. Alue on asutukseltaan samanlaista kuin Valtimon Neitivirran seutu. Laakajärven eteläpuolella Jyrkällä on vedetty uutta asfalttia viitostielle päin ja Sotkamon suuntaan. Keskiviivan maalaus on kylläkin vielä tekemättä. Kun siirrytään Valtimon puolelle, tie muuttuu sorapintaiseksi. Voin väittää, että Nurmeksen Salmenkylä on paljon vireämpää aluetta. Kylälle johtavan yhdystien Kuopion tieltä voi käydä kokemassa ken haluaa.

Jatkossa maakuntamme tiemäärärahoja pitää jakaa tasaisemmin koko maakunnan alueelle. Vaikka yksityisteihin onkin saatu lisää rahaa, niin kylien väliset maantiet uhkaavat päästä surkeaan kuntoon. Ne ovat tärkeitä reittejä puutavaran kulun kannalta. Suurtilojen viljelykset ovat hajallaan. Koneita joudutaan siirtelemään pitkiäkin matkoja. Teitten huono kunto hidastaa siirtymisiä ja nopeuttaa jopa koneitten rikkoontumista.

1 Kommentit:

Anonymous Anonyymi said...

Savossa ja Kainuussa peruskorjattiin kylien välisiä teitä 70-luvulla työllisyystöinä. Myöhemmin ne päällystettiin. Pinta kestää paremmin, koska pohjat kohtalaisessa kunnossa. Pohjois-Karjalassa päällystettiin ahkerasti. Nyt pohjat ovat pettäneet. Rahan puutteessa nyt revitään vanhoja päällysteitä pois. Joskus pohjataan ja sitten vasta päällystetään.

Tienrakentaja

syyskuuta 11, 2006  

Lähetä kommentti

<< Alkuun