15.3.07

Suomalaiset eivät luota oikeuslaitokseensa

Suomessa ei ole korruptiota ja Suomi on oikeudenmukainen maa. Niin sanotaan. MTV4:n viime syksynä teettämä tutkimus kertoo kuitenkin toista.

Selvityksen mukaan Suomi saa väkilukuunsa nähden paljon langettavia tuomioita EU:n tuomioistuimessa. Suomelle annetaan myös moitteita lähes kaksi kertaa enemmän kuin muille maille keskimäärin. Langettavia päätöksiä tulee muihin pohjoismaihin verrattuna seitsenkertainen määrä. Luvut ovat aivan liian suuria muidenkin kuin minun mielestäni.

Suomalaiset eivät luota oikeuslaitoksensa korruptoitumattomuuteen. Sen kertoo puolestaan Transperency Internationalin raportti vuodelta 2003. Oikeuslaitosta vähemmän luottoa on vain kansallisella puoluejärjestelmällä. Vain Perussa, Indonesiassa ja Kamerunissa luotettiin Suomea vähemmän maan oikeuslaitokseen. Transperency Internationalin tutkimus on tehty 44 maassa, ja siihen on osallistunut yli 30 000 ihmistä.

Olen muistellut näitä tutkimuksia, koska viime päivinä kansalaisten oikeusturva on noussut esille vaalikentillä. Ihmiset ovat pohtineet, mikä on kansalaisen oikeusturva, kun perusoikeuksien peräämisestä alkaa loputon taistelu tuulimyllyjä vastaan? Monta kertaa oikeuksien hakeminen lakituvan kautta on niin kallista, ettei tavallisella kansalaisella ole siihen varaa, hän vain tyytyy kohtaloonsa.

Jos vastassa on vielä etuksiaan puolustamaan tottunut iso yhtiö tai julkinen palvelujen tuottaja - niin kuin usein on - jo pelkkä pelottelu suurilla kuluilla saa kansalaisen luopumaan oikeuksistaan. Kaikki tämä on saanut minut vakuuttuneeksi siitä, että jatkossa meidän on kehitettävä yhteiskuntaa niin, että jokaisella on mahdollisuus hakea oikeusturvaa kohtuukustannuksilla.