1.3.07

Minä sain postikortin

Nimittäin kortin, jolla Kirkon ulkomaanapu ja Pelastakaa Lapset sekä joukko muita järjestöjä kampanjoivat vaalien alla Suomen kehitysavun nostamiseksi. Kortin on allekirjoittanut joukko nurmekselaisia. He kirjoittavat, että Suomen tulee nostaa kehitysyhteistyön rahoituksensa 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä.

Kiitos vain kortista. Hyvä, että keskusteluun nostetaan asia, joka ei galluppien mukaan juurikaan herätä intohimoja keskivertoäänestäjissä. Muistutus on aiheellinen, sillä Suomi sitoutui jo noin 30 vuotta sitten tuohon YK:n suositukseen nostaa kehitysapu 0,7 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä. Tällä hetkellä kehitysapuun käytetään vain 0,43 prosenttia bruttokansantulosta; tavoite on siis vielä kovin kaukana.

Pistän mielelläni kehitysavun nostamisen niiden asioiden listalle, joita lupaan ajaa tinkimättä. Sen enempää en uskalla luvata. Satuin nimittäin juuri kuulemaan televisiosta, miten pääministeri Matti Vanhanen sanoi, että 0,7 prosenttiin pääseminen vaatisi budjettiin 70 miljoonaa euroa lisää vuositasolla. Ei kuulostanut lupaavalta. Olen kuitenkin vilpittömästi sitä mieltä, että 0,7 prosenttiin pääsy on välttämätöntä köyhien elämän parantamiseksi tässä maailmassa, joka on tänä päivänä muuttunut kyläksi