Isäntäkuntamallissa on järkeä
Maakuntaliiton seminaarissa mietittiin lukioiden siirtymistä koulutuskuntayhtymän alaisuuteen. Tilaisuus koettiin tärkeäksi. Käytiin vilkasta keskustelua. Jäätä ei kuitenkaan rikottu. Hanke tuntuu lähes mahdottomalta.
Nuoret kuitenkin vähenevät ja pienissä lukioissa alkaa olla vaikeata saada opetusryhmiä kasaan. Myös oppilaskohtaiset kustannukset nousevat kohtuuttomiksi. Opettajatilanne on nyt hyvä, mutta osa-aikaisuuteen siirryttäessä tulee vaikeuksia.
Minä olen vankasti isäntäkuntamallin kannalla. Se tuntuu Pielisen Karjalan seutukunnalla lähes ainoalta järkevältä tulevaisuuden ratkaisulta. Isäntäkuntamallissa opettajien työssäkäyntialuetta olisi koko seutukunta.
Ennusteiden mukaan vuonna 2020 koko seutukunnan peruskoulun päättävässä ikäluokassa on 220 oppilasta. Moneenko lukioon ja ammatilliseen kouluun siitä riittää oppilaita? Ihan varmasti ei riitä kaikkiin olemassa oleviin.
2 Kommentit:
Isäntäkuntamalli on varteenotettava vaihtoehto, jos kuntaliitoksiin ei ole halua tai kypsyyttä. Ylä-Karjalassa maatalouslomitus toimii hyvin, kun pienin kunta, Valtimo, hoitaa sitä kuin kunniatehtävää ikään.
Tällä viikolla laki kunta- ja palvelurakenteesta on eduskunnassa. Lakihan antaa kunnille vapaat kädet kehittää yhteistyötä. Rahaahan se lupaa vain vapaaehtoisiin kuntaliitoksiin. Sekin bonus loppuu 2013. Nyt perehdytään lakiin perusteellisesti. Käydään avoin arvokekustelu naapureiden kanssa. Yhdesssä me selviämme ja pystymme vastaamaan haasteisiin.
Lähetä kommentti
<< Alkuun