19.9.06

Rakennerahastosta tukea infraan

Maakuntahallitus päätti esittää tämän viikon maanantaina rahaa rataverkoston parantamiseen.

Jos päätös saa EU:n siunauksen, saadaan ensimmäisen kerran rakennerahastosta rahaa alueemme liikenneyhteyksien parantamiseen. Muutamissa maakunnissa näin on menetelty jo edellisellä rahoituskaudella. Suunta on oikea.

Tavoite 1-ohjelman tavoitteena on tukea sosioekonomista kehitystä Pohjois- ja Itä-Suomen harvaan asutuilla alueilla. Meidän osaltamme se tarkoittaa yritystoiminnan, osaamisen ja työllisyyden edistämistä sekä maaseudun ja kalastuksen kehittämistä.

Meidän on tulkittava tulevaisuudessa laajemmin rahoitusperusteita. Näin saamme rahat käytettyä meidän kannaltamme tarkoituksenmukaisesti.

Maanantain päätöksellä suunnatuilla EU-rahoilla nopeutetaan Kesälahti - Joensuu- välisen radan kulkuyhteyttä tuntuvasti. Hanke sisältää eritasoristeyksien ja uusien tieosuuksien rakentamisia. Hankkeelle odotetaan 1-2 miljoonan euron tukea. Kokonaiskustannusarvio on noin 14 miljoonaa euroa. Kansallisen rahoituksen osuus on vielä tuntuva.

Mielestäni hanke täyttää EU:n tavoitteet. Se edistää työllisyyttä ja parantaa yrityselämän edellytyksiä. EU:n alkutaipaleilla esim. Madeiralla on tehty hyvin massiivisia tie- ja tunnelirakennelmia kulkuyhteyksien parantamiseksi. Eu-rahoituksen osuus on ollut tuntuva. Suomen on toimittava aktiivisesti seuraavalla rahoituskaudella, että rakennerahastosta saadaan jatkossa tukea mm. meille tärkeisiin liikenneyhteyksiä kohentaviin hankkeisiin.