5.10.06

Kuntalain tulkintaa yhteistyön hengessä

Tämän viikon alussa eduskunta aloitti kunta- ja palvelurakennetta raamittavan puitelakiesityksen käsittelyn. Lehtitietojen mukaan esitys on otettu vastaan suopeasti. Lähes kaikissa puheenvuoroissa on painotettu, että nyt nimenomaan kunnilla on mahdollisuus toimia.

Lakiesitystä on alettu tulkita myös täällä kuntakentällä. Näyttää vain siltä. että sitä luetaan siihen asti kuin oman kunnan kannalta tuntuu edulliselta. Ei tunnu järkevältä. Me olemme jo ylittäneet rajan, jonka jälkeen kuntayhteistyössä ei ole enää kysymys omasta edusta, vaan yhteisestä edusta. Nyt on vain tähdättävä siihen, että yhteistyön edut ja haitat jaetaan mahdollisimman tasapuolisesti asianosaisten kesken.

Tosiasiassa laki ei velvoita kuntaliitoksiin. Se vain kannustaa etsimään uusia keinoja tuottaa palvelut kokonaistaloudellisesti ja tehokkaasti. Lieksa, Ilomantsi ja Juuka voivat jättäytyä ulos 20 000 asukkaan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueesta ja järjestää terveyskeskuspalvelut haluamallaan tavalla. Ylimääräistä rahaa niihin ei kuitenkaan luvata. Porkkanarahaa on luvassa vain kuntaliitoksiin. Myös se vähenee asteittain ja loppuu kokonaan vuoden 2014 alusta.

Olen jo pitkään puhunut kuntayhteistyön puolesta. Siksi lakiesitys ei tuonut minulle mitään uutta. Tämän hetken tiedoilla on järkevintä jatkaa seutukunnallisten yhteistoiminta-alueiden kehittämistä hallinnon eri alueilla. Eli jatkaa entisillä laduilla, onhan maakuntamme seutukunnilla jo monia hyviksi koettuja ja toimivia palvelujen tuottomalleja.