12.10.06

Onnistunut valtuustoseminaari

Nurmeksen kaupunginvaltuuston viimeaikaisissa kokouksissa on käytetty hyvin vähän puheenvuoroja. Kokoukset ovat olleet suorastaan tylsiä. Asiantila korjaantui Kolilla pidetyssä valtuustoseminaarissa, jossa puhuttiin kaksi päivää oikein urakalla - asiaa.

Valtuutetut saivat kamreeri Jari Lampiselta perusteellisen selonteon kaupungin tämän hetken taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Käyttötalouspuolen keskusteluja hallitsi palveluiden säilyttäminen nykyisellä tasolla. Hallintokuntien esitykset eivät vielä olleet valmiina, joten niihin ei päästy yksityiskohtaisesti paneutumaan. Kuitenkin kävi selväksi, ettei talouden sopeuttamisohjelman kaikkia tavoitteita pystytä toteuttamaan.

Seminaarin keskeisin kohde oli investointiohjelma. Aikaisemmin olemme sopineet kolmen miljoonan euron nettoinvestoinneista vuositasolla. Siitä pidetään kiinni. Ruokahuoltoa koskevat ratkaisut saavat vielä odottaa tarkempia suunnitelmia. Näyttää siltä, että siirrymme joskus lähivuosina yhden keittiön malliin.
Katujen kunnostaminen puhutti pitkään. Kunnostamista vauhdittaa katujen alla oleva huonokuntoinen kunnallistekniikka. Näyttää siltä, että ensin uusitaan itäisen kaupungin huonokuntoisia katuja viemäreineen. Aivan suunnittelukauden loppupuolella ovat vuorossa Laamilan- ja Jaakkolantie. Keskustan urheilukenttä saa keinohiekkanurmen, jota pesäpalloilijat ovat vuosikausia odottaneet. Järkevintä se on toteuttaa yläkoulun peruskorjauksen yhteydessä.

Hyvärilään rakennetaan liikuntahalli. Valtuustoseminaari otti myönteisen kannan myös golf-kentän laajentamiseen. Kaupunki osallistuu osakepääoman korottamiseen kertasuorituksella. Nyt suunnitteilla olevat neljä loma-asuntoa rakennetaan suunnitelman mukaisesti. Toimenpide tukee vilkasta leirikoukutoimintaa. Kaikkiin Hyvärilän investointeihin liittyy rahoitusehto.

Laaja investointiohjelma joutuu vielä tiukkaan tarkasteluun. Kaupunki ei aio ylittää sovittua kolmen miljoonan euron vuosittaistainvestointitasoa. Velkaantumisaste ei saa nousta. Palvelutaso on myös säilytettävä. Yhtälö on kova. Investointeja jaksotetan useammalle vuodelle.