8.10.06

Seutukuntajaosta kannattaa pitää kiinni


Kuntauudistuksen puitelakiesitys velvoittaa muutamat kaupunkiseudut laatimaan suunnitelmat maankäytöstä, asumisen ja liikenteen yhteensovittamisesta sekä palvelujen järjestämisestä yli kuntarajojen. Tämän lain osion kanssa istuvat Joensuu, Kontiolahti, Liperi ja Pyhäselkä yhteiseen neuvottelupöytään. Mielestäni tämä lain kohta estää reikäleipäyhteistoiminta-alueen syntymisen Joensuun ympärille. Hyvä.

Jos en yhtään erehdy, eri kunnissa katsellaan nyt edullisinta neuvottelukumppania, jonka kanssa aletaan hieroa sopimuksia. Edullisin ei ole aina järkevintä. Mielestäni meidän ei pidä nyt hylätä maakuntamme entistä, hyväksi koettua seutukuntajakoa. Palvelutuotanto voidaan luoda tehokkaasti sen pohjalle. Nyt kaivataan tekoja, ei uusia sopimuskumppaneita.

Tänä talvena ja ensi kesänä kuntien, seutukuntien ja maakunnan palvelurakenteesta on tehtävä selvitys, joka jätetään valtiovallalle. Koko maakunnan etu on, että selvitys tehdään huolella. Sen koordinointi on annettava jollekin maakunnalliselle toimijalle, ja ensimmäisenä tulee tietysti mieleen maakuntaliitto. Se on edunvalvojamme. Olen päättänyt ottaa asian esiin tänään sunnuntaina Keskustan piiritoimikunnan kokouksessa, koska Keskustalla suurimpana ja johtavana kuntapuolueena on ratkaiseva rooli tässä asiassa.