8.12.06

Politiikkaa Salmenkylän paikallisyhdistyksessä

Vierailimme Maija Riikosen kanssa Salmenkylän paikallisyhdistyksen syyskokouksessa. Aluksi kävimme lähes kaksi tuntia kestäneen poliittisen keskustelun, jossa yrittäjyys ja arjen keskeiset asiat nousivat keskeisiksi teemoiksi. Poliittisia irtiottoja ei syntynyt, koska olimme kaikki saman puolueen väkeä.

Salmenkylässä nähdään Talvivaaran kaivoshanke suurena mahdollisuutena. Metallialan yrittäjät ovat jo käyneet alustavia keskusteluja kaivoksen perustamiseen liittyvistä alihankinnoista. Pidän hyvin myönteisenä sitä, että saman alan yrittäjät ovat myös keskenään valmistautuneet kaivoksen perustamisvaiheeseen.

Keskusteluun nousi myös autojen dieselveron aiheuttama rasitus kuljetusalalla ja yksityisauton käytössä. Veroahan peritään dieselkäyttöisiltä autoilta vuosittain ajokilometrimäärästä riippumatta. Mielestäni dieselverosta on päästävä eroon. Vero on helppo kompensoida polttonesteen hinnassa, jolloin se kohdistuu tasapuolisesti kaikille.

Aikaisemmin dieselveron siirtämistä polttonesteen hintaan vastustettin siksi, että se nostaisi työmatkakuluja. Nykyään bensiinin ja dieselin hinnat ovat lähestyneet toisiaan. Kun otetaan vielä huomioon dieselkäyttöisten autojen kalliimpi hankintahinta, perustelut tuntuvat kovin ontuvilta.

Salmenkylässä on mukava vierailla. Se on toimelias noin kahdensadan asukkaan kylä, jolle yrittäjyys on tyypillistä. Kylällä on maatalouden lisäksi mm. matkailu- ja metalliyrityksiä. Kuvaavaa kylälle on myös poliittinen aktiivisuus. Ensi vuoden alusta Nurmeksen kaupungin keskushallinnossa on kolme eri poliittisia ryhmiä edustavaa salmenkyläläistä kuntapäättäjää.