16.11.06

Maakuntamme talouskasvu muuta maata kovempaa

Muutama viikko sitten yrittäjäjärjestöt julkaisivat oman aluebarometrinsa. Sen mukaan yrittäjien usko tulevaisuuteen horjuu nimenomaan Pielisen Karjalassa. Arvostelin silloin niin järjestön kuin lehdistönkin tulkintaa liian pessimistiseksi ja myös perustelin arvioni blogissani. Sanoin, että väestön vähenemisen vuoksi usko tulevaisuuteen horjuu niillä yrityksillä, joiden markkinat ovat paikalliset.

Eilen sainkin sitten käteeni talouskatsauksen, jossa todetaan, että maakunnan talouskasvu on lähes kaikilla teollisuuden osa-alueilla muuta maata nopeampaa.

Alueellisesti eniten liikevaihdot kasvoivat Pielisen Karjalassa ja hitaimmin Keski-Karjalassa. Joensuun seudun kasvu oli alkuvuoden aikana 6,6 %, joka vastaa lähes maakunnan keskiarvoa. Samaan aikaan koko maan vastaava yritysten liikevaihdon kasvu oli 5,5 %.

Hyvästä liikevaihdon kasvusta huolimatta työpaikat ovat lisääntyneet vain 1,7 %, mutta se viestii ennen kaikkea tuottavuuden ja tehokkuuden lisääntymisestä. Myös maakuntamme yritysten kilpailukyky on samalla parantunut.

Mainitsemani talouskatsauksen ovat tehneet Pohjois-Karjalan TE-keskus, maakuntaliitto ja maakunnan kunnat. Suotuisasta talouskasvusta tekivät poikkeuksen vain informaatiosektori, koulutus ja terveys- ja sosiaalipalvelut, joiden liikevaihdot laskivat.

Meillä on hyvä syy uskoa, että investoinnit lisääntyvät ja saamme uusia työpaikkoja, jos kehitys maakunnassa jatkuu myönteisenä. Myös valtiovallan toimenpiteiden pitäisi alkaa purra työllistettyjen lisääntymisenä. Yksi asia on varma: tulevaisuus on täynnä haasteita Pikesille ja myös kunnille.