29.11.06

Malttia poliisihallintolain uudistukseen!

Meneillään oleva poliisihallintolain uudistus merkitsee muun muassa paikallisen poliisin uudelleen organisointia. Uudistusta valmistelleen eduskunnan hallintovaliokunnan mielestä paikallispoliisin hallintoa voitaisiin alkaa uudistaa jo ennen kihlakuntajärjestelmän muuttamista.
Minä perään malttia uudistuksen kanssa. Nykyistä hyvin toimivaa organisaatiota ei pidä lähteä purkamaan ilman tarkkaa harkintaa. Meillä on ihan riittävästi esimerkkejä siitä, millaista jälkeä kiireellä toteutetut uudistukset tuottavat.

Tiedän, että maaseudun poliisikunnassa pelätään uudistuksen keskittävän niin päälliköiden kuin pienempienkin esimiesten vakanssit Joensuuhun, ja näin ajetaan palkat alas maaseudulla. Minulta on kysytty myös, miksi paikallinen osaaminen ja luottamus yritetään häivyttää, kun se on saatu pitkäjänteisellä työllä hankittua? Tässä on jo muutama näkökohta, joita uudistuksessa sietää pohtia.

Pohjois-Karjalassa uudistusta vaikeuttaa myös Pielinen, jonka takia matka täällä ovat pitkiä. Olen samaa mieltä poliisin kanssa: jo nyt kansalaisen avunsaanti Pielisen Karjalassa kestää vähintäänkin riittävän pitkään. Miten käy avunsaantimme sitten, kun toimintaa, tehtäviä ja henkilöstöä ohjataan Joensuuhun?

Kaiken kaikkiaan esille on noussut kysymyksiä, joita on pohdittava vakavasti ennen kuin lakia aletaan panna toimeen. Meidän on myös muistettava, että meillä on tehokas ja motivoitunut ammattikunta, joka tuntee seutukuntansa tarpeet – tässä toteutuu juuri se asiakaslähtöisyys, jota hallintovaliokunta on uudistuksessa painottanut.

Tutkimusten mukaan suomalaiset luottavat poliisiin. Uskon, että luottamus perustuu paljolti siihen työhön, jota paikallispoliisissa tehdään. Nyt meidän on korkea aika käydä se avoin ja rehellinen keskustelu, jota valiokunta on perännyt. Keskustelu, jossa kaikki vaihtoehtoiset mallit otetaan esille ja vakavaan harkintaan