24.11.06

Ongelmat rajanylityksessä on saatava loppumaan

Terveisiä Espanjasta. Olen loppuviikon ollut maakuntaliiton edustajana Euroopan Raja-alueiden liiton (AEBR) vuosikokouksessa Espanjan Pamplonassa.

On ollut mukava olla suomalainen, sillä maallamme on arvostettu asema AEBR:ssä. Arvostus johtuu varmasti siitä, että meillä on pitkä raja Venäjän kanssa. Täällä minulle on tullut selväksi, että viimeaikaiset ongelmat rajanylityksessä on saatava loppumaan. Euroopan autoteollisuuden vienti Suomen kautta Venäjälle kasvaa nimittäin koko ajan, ja autoteollisuus haluaa tuotteensa nopeasti asiakkailleen.

Meidän on saatava EU:lta rahoitusta ongelman ratkaisemiseksi. Suurin ongelma on Venäjän puolella, eikä ole Suomen tullilaitoksen ja valtion tehtävä rakentaa odotusalueita Venäjän hidasta ja byrokraattista tullia varten. Ongelma on pystyttävä ratkaisemaan yhdessä Venäjän kanssa. Sen on yksinkertaisesti lisättävä resursseja rajalle.

Pohjois-Karjalalle tärkeä rajanylityspaikka on Niirala. Sen kautta kulkevan liikenteen määrä on kasvanut koko ajan. Suomen puoleinen tie on vaarallisen mutkainen ja kapea. Tien kunnon on vastattava kasvavien liikennemäärien mukanaan tuomiin haasteisiin.

Eilen hyväksyimme eri sektoreiden kehittämisohjelmat ja toimintasuunnitelmat tuleville vuosille.

Eilen päätettiin myös, että ensi vuonna AEBR:n vuosikokous pidetään Lappeenrannassa. Sitä ennen itärajan tulliongelmista on päästävä eroon, etteivät ne nouse tapahtuman keskeiseksi aiheeksi.

Hieman vielä Pamplonasta. Tämä kaupunkihan tunnetaan ennen kaikkea heinäkuun alussa pidettävistä juhlastaan, jossa härät juoksevat pitkin katuja. Vaarallisen näköisestä juhlasta on usein näytetty pätkiä Suomenkin televisiossa. Pamplona lasketaan osaksi Baskimaata, vaikka se ei sijaitsekaan Baskien itsehallintoalueella.