Uhkaako meitä eläkepommi vai lapsipula?
Vaalisloganini on: "Turvallisesti tulevaisuuteen". Olemme varmasti kaikki samaa mieltä, että tulevaisuus on lapsissa ja nuorissa. Mielestäni ensi kevään vaalien keskeisimpiä kysymyksiä on, millaista tulevaisuutta rakennamme lapsillemme?
Yli viidennes Suomen äideistä elää minimiäitiyspäivärahalla, joka on 15,20 euroa arkipäivältä. Kohennusta on toki entisestä, sillä Lipposen ensimmäinen hallitus pudotti muutoinkin matalaa äitiyspäivärahaa neljänneksellä eli 14 eurosta 10 euroon päivältä. Vasta Vanhasen hallituksen aikana päiväraha on saatu nostettua edes nykyiselle tasolleen.
Nykyinen taso ei kuitenkaan riitä, sillä tämän päivän äidit ovat yleensä pätkätöitä tekeviä, vastavalmistuneita, yrittäjiä ja opiskelijoita. Pienimpiä äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja on ehdottomasti korotettava. Tällä toimenpiteellä voimme tukea etenkin nuoria ja pienituloisia perheitä.
Minimiäitiyspäivärahan korotus on tärkeä asia myös meillä Pohjois-Karjalassa, sillä meillä on muuta maata enemmän äitejä, jotka saavat minimiäitiyspäivärahaa.
Tehokas talous- ja työllisyyspolitiikka luo puitteet onnistuneelle perhepolitiikalle. Nykyisen talouskasvun aikana meidän on mahdollista tehdä sellaisia poliittisia ratkaisuja, joilla syntyvyys voidaan saada nousuun. Olennaista on, että julkisen sektorin pätkätöistä on päästävä pysyviin työsuhteisiin; silloin nuori voi paremmin ja turvallisimmin suunnitella tulevaisuutta. Kysynkin: "Uhkaako meitä eläkepommi vai lapsipula?"
2 Kommentit:
Hei Matti,
olet aivan oikeassa puhuessassi nuorten puolesta. Itse olen joissakin virallisissa yhteyksissä törmännyt lisäksi siihen, että nuorten elämän epävarmuus jo näkyy lapsissa.
Eräskin jo neljä vuotta samassa (postin) pätkätyöpaikassa olleena kertoi, että heidän pätkäläisten tulee olla paljon tehokkaampia, ahkerampia, joustavampia jne kuin vakituiset työntekijät.
Vanhojen työntekijöiden mielipide vaikuttaa myös siihen, ketkä saavat pätkänsä uusittua. Niipä joillekin osastoille on jopa syntynyt asiaan liittyvää simputusta. Sanotaan, että jos et (vaikka 15 minuuttia ennen työajan päättymistä) lähde suorittamaan jotakin työtehtävää, voi olla ettei työsopimustasi uusita.
Nuorista imetään viimeisinkin mahdollinen pisara. Työpäivän jälkeen heidän pitäisi viettää laatuaikaa lasten kanssa, kehittää itseään ja hoitaa kotiin liittyvät jokapäiväiset velvollisuudet.
Asiaan pitäisi voida vaikuttaa kaikin mahdollisin keinoin, muutenhan meillä on pian ennenaikojaan loppuunpalanut sukupolvi, joka makselee suurten ikäluokkien eläkemenoja siinä oman jaksamisensa ohessa.
terveisin sara
Vietin joulua jo aikuisten lasteni kanssa. Kyllä keskusteluissa tuli esiin kirjoituksessasi mainittuja tosiasioita ja työelämän odotuksia tämän päivän nuorten keskuudessa.
Yhteiskunta on muuttunut paljon viime vuosikymmeninä.
Meidän on pyrittävä nuoria työllistämään pysyvästi. Tällöin he voivat saada esim. pankkilainaa kodin perustamiseen ja asuntoon.
Myös suuret ikäerot työpaikoilla tuovat oman arkensa työrutiinien hoitamiseen. Tämän päivän nuorilla on valtavasti tietoa, mutta se hiljainen tieto työrutiineista eri aloilla on osattava siirtää tuleville sukupolville oikealla tavalla
Lähetä kommentti
<< Alkuun