17.11.06

Vientiyritykset kasvaneet Pielisen Karjalassa

Viennin lisääntyminen selittää sen, että Pielisen Karjalan teollisuuden liikevaihto kasvaa muita alueita voimakkaammin. Tehdasteollisuuden vientivetoisuus on meillä tuntuvasti Joensuun seutua korkeampi. Pielisen Karjalassa se on 51 % yritysten liikevaihdosta, kun Josekin vastaava luku on 44 %.

Liikevaihdon kasvu syntyi meillä alkuvuonna jalostuksesta ja tehdasteollisuudesta. Alueen teollisuuden veturi on edelleen sahaustoiminta. Puun sahaus, höyläys ja kyllästys selittävät 38 % teollisuuden kasvusta ja liikevaihdosta. Sahauksen alueella Pielisen Karjala on vahvistunut lähes 5 % maakunnan sisäisessä tarkastelussa.

Kiviteollisuus on seudun tehdasteollisuuden toinen vahva lenkki. Sen osuus on neljännes teollisuuden liikevaihdon kasvusta ja noin 40 % alueen viennin kasvusta. Palveluiden kasvu on ollut vähäistä alenevan väestökehityksen vuoksi.

Maakunnan elintarviketeollisuuden kasvu (1,6 %) on vähentynyt tämän vuoden aikana. Luulen, että se johtuu alan kovasta kilpailusta. Pielisen Karjalassa elintarviketeollisuuden liikevaihdon kasvu on ollut yli 10 %. Seutukunnan osuus on 63 % koko maakunnan elintarviketeollisuuden kasvusta.

Olemme toiveikkaita, että kasvavat yritykset alkavat investoimaan seutukunnalle. Se toisi työpaikkoja niin rakentamisen aikana kuin tuotannon laajentumisen jälkeen. On olemassa uhkana sopivan työvoiman saanti. Eikä uhka ole vähäisin. Haasteita riittää ammatilliselle koulutukselle. Kuntien on oltava houkuttelevia uusille asukkaille. Siksi Nurmeksesakin on panostettu viime vuosina suurimman alakoulun ja terveyskeskuksen peruskorjaukseen. Kunnan palvelurakennetta tukevat investoinnit jatkuvat lähivuosina.

1 Kommentit:

Anonymous Anonyymi said...

Nimenomaan Pielisen Karjalan seudun talouskasvu on ollut hämmästyttävän hyvä. Se on eräällä tapaa vastoin yleistä olettamusta. Työni kautta voin ennustaa myös matkailuelinkeinon kasvun jatkossa olevan eräs kasvua tukeva tekijä.

Tämä kasvu on osin toki kotimaan matkailijoiden varassa, mutta ennen kaikkea potentiaali on Venäjällä. Kuukausi sitten tekemällämme maakunnan matkailuyrittäjinen myynninedistämismatkalla Pietarissa MEK:n ja Suomen Pietarin edustuston myötämielisellä vaikutuksella saimme omakohtaisesti havaita Venäjällä viimeisen vuoden aikana voimakkaassa kasvussa olevan Karjala-kiinnostuksen matkailualalla.

Venäjän talouskasvu heijastuu venäläisten matkailuaktiivisuuteen. Se näkyy myös heidän tekeminä investointeina vapaa-ajankiinteistöihin ja matkailuyrityksiin täällä Suomen puolella. Matkailuinvestointien osalta niiden hyvä puoli on siinä, että noita investointeja ja toimintoja ei siirretä Suomesta esimerkiksi Kiinaan, kun ne kerran on tehty. Ja toisekseen matkailuinvestoinnit ohjaavat voimakkaasti myös matkailuvirtoja.

Uudessa maakunnan matkailustrategiassa painotetaan erityisen voimakkaasti matkailuelinkeinoon kohdistuvia investointeja. Tässä asiassa todellakin kannattaa olla ennakkoluuloton ja aktiivinen. Monta elinkeinoalaa uhkaava työvoimapulakaan ei välttämättä ole matkailuelinkeinossa läheskään niin suuri ongelma. Mikäli ja kun esimerkiksi venäläisten matkailijoiden virta Suomeen kasvaa edes samaa tahtia kuin viimeisen vuoden aikana luo se samalla myös otolliset edellytykset saada suomalaisiin matkailuyrityksiin työvoimaa Venäjältä. Matkailu on koko maakunnan asia! Jukka

joulukuuta 20, 2006  

Lähetä kommentti

<< Alkuun