4.2.07

Eväitä ja nokikahveja Nurmeksessa

Eilen pystytin kotani kotoisasti Nurmekseen. Nokikahveilla keskusteltiin jokapäiväisistä huolista ja tulevaisuudesta. Mielipiteitä vaihdettiin vilkkaasti, ja sain kannustusta ja eväitä vaalityöhön.

Ihmisiä kiinnosti, miten Joensuun seudun tukipaketti hyödyttää muuta maakuntaa. Kyllähän se hyödyttää, jos yritykset esimerkiksi pääsevät Joensuun seudulle asettuvien toimijoiden alihankkijoiksi. Toisaalta uhkana on, että myös äärialueiden yritykset siirtyvät lähemmäksi maakuntakeskusta. Silloin reuna-alueiden ongelmat vain korostuisivat. Tämä on kova haaste Pikesille. Mutta selvää on, että niin Perlos kuin tukipakettikin ovat meidän yhteinen asiamme.

Myös vanhojen autojen verotus päästöjen perusteella askarrutti nurmekselaisia. Minusta ei ole mitään järkeä säätää ylimääräisiä päästöveroja tai kalliimpaa käyttömäksua "yli-ikäisille", hyväkuntoisille ja hyvin huolletuille autoille. Se johtaisi vain siihen, että moni vähän ajava vanhus tai pienituloinen joutuisi luopumaan autostaan. Heidän olisi muutettava palveluiden perään taajamiin, kun joukkoliikenne täällä on hyvin vaillinainen tai puuttuu kokonaan.

Nurmeksenkin eläkeläiset ovat tyytymättömiä nykyiseen tilanteeseensa. Heidän tukimuotonsa ovat kehittyneet myönteisesti tällä hallituskaudella, mutta lääkeiden ja palvelujen hintojen nousu on syönyt etuudet. Eläkeläisten verotukseen tarvitaan nyt yhdenmukaisuutta, ja indeksijärjestelmää on kehitettävä tasapuolisesti palkansaajien indeksin kanssa.

Toistan tässä vaatimukseni, että kansaneläkkeeseen ja pieniin eläkkeisiin on saatava selvä tasokorotus. On turhaa ihmisen nöyryyttämistä juoksuttaa kovan elämäntyön tehnyttä eläkeläistä luukulta luukulle. Tämä asia pitää tulevien hallituskumppaneiden ymmärtää. Nyt ratkaisee vain raha. Muutos voidaan toteuttaa asteittain määrätietoisella politiikalla. Tämä on asia, jonka takana seison.