28.1.07

Eläkeläistä ei saa pettää

Pannukahvin makuisia terveisiä Valtimolta. Olin siellä lauantaina ja tarjosin valtimolaisille kahvit kodassa. Nuotion lämmössä juotu nokikahvi oli jäänyt ihmisten mieliin viime vaaleista, ja monet ovat jo ehtineet kysellä, milloin kota ilmestyy mukaan vaalityöhöni.

Valtimolla puhuttiin vilkkaasti ajankohtaisista asioista. Tiukimmat kannanotot tulivat eläkeläisiltä, jotka ovat syystä pettyneitä ansiokehitykseensä. Me viime vaalien ehdokkaatkin lupasimme kohentaa pienituloisten eläkeläisten asiaa, mutta toissavuoden alusta voimaan tullut eläkeuudistus ei tuonut paljoakaan parannusta pieniin eläkkeisiin.

Toisin on palkansaajien laita. Heidän tulotasonsa on kohentunut tällä vuosituhannella keskimäärin 26 prosenttia. Samaan aikaan eläkkeisiinkin on tehty tasokorotuksia, mutta esimerkiksi viimeinen korotus vajaa puoli vuotta sitten oli viisi euroa kuukaudessa. Jokainen voi päätellä, miltä korotus on tuntunut pientä eläkettä saavista.

Eläkkeiden kanssa jahkailulle on pistettävä piste. Keskustan vaaliohjelmassa julistetaan, että kansaneläkkeen ja pienen työeläkkeen varassa elävien tulotasoa on kohennettava merkittävästi. Tulevien kansanedustajien on muistettava tuo lupaus. Se on kirjattava selkeästi hallitusohjelmaan ja sitä on puolustettava loppuun asti. Jos eläkeläisten ansiotaso ei kohene, kyse on äänestäjien pettämisestä. Suurin osa eläkeläisistä on tehnyt raskaan työn sodissa ja kotirintamalla ja luonut perustan nykyiselle elintasollemme. Kyse on kunniavelasta, joka on viimeinkin maksettava.

Myös Talvivaaran mukanaan tuomat mahdollisuudet puhuttivat valtimolaisia. Kunnassa uskotaan vahvasti, että jo kaivoksen perustamisvaiheen yli kolmetuhatta henkilötyövuotta antavat työtä seudun monille asukkaille ja yrityksille. Paikalle sattui sotkamolainen mies, joka kannusti valtimolaisia aktiivisuuteen, jotta he saisivat kaivoksesta parhaan mahdollisen hyödyn.