19.1.07

Pohjois-Karjala bioenergian tuotannon edelläkävijäksi?

Kaikki toimijat ovat reagoineet nopeasti Perloksen maanantaiseen uutiseen. Valtiovalta on jo aikaisemmin valmistellut 30 miljoonan euron rakennetukirahaston, josta on luvassa rahaa Pohjois-Karjalaan. Te-keskus puolestaan on jo laatinut selviytymissuunnitelman.

Minullakin on konkreettinen esitys. Se liittyy Suomen tavoitteeseen lisätä energiatuotannon omavaraisuutta; valtiovalta muun muassa on päättänyt lisätä polttoaineisiin etanolia ja biodieseliä.
Eikö meidän Pohjois-Karjalassa pitäisi nyt nostaa arvoonsa bioenergia, jonka tuotantoa tukevat sekä maakunnan vahvuudet että paikalliset olosuhteet. Bioenergian raaka-aineita löytyy maakunnan metsistä, pelloilta ja soilta, ja lisäksi metaanituotannon aloittamiseen löytyy lietettä.

Pohjois-Karjalaa bioenergiatuotannon maakuntana ja koko Suomen edelläkävijänä puoltaa myös se, että meillä on käytettävissä metsä- ja energiaosaamisen huippuammattilaisia. Ja ennen kaikkea - kyse on tuotantokokonaisuuksista, joita ei voi tuotannollistaloudellisista syistä siirtää ulkomaille. Kysehän on energian omavaraisuusasteen nostamisesta.

Ajatus muuttaisi Pokat 2010:n luomaa kuvaa Pohjois-Karjalasta. Tuossa ohjelmassahan aluekehityksen toimintaympäristöä ja tuotannollisia painopisteitä on kuvattu puulla, jonka oksissa, rungossa ja juurissa ovat todelliset tuohentuojat, palvelutuotannon toivonkipinät ja varsinaiset vetonaulat.
Mielestäni puun energiatuotantoon liittyvät osiot pitäisi nyt nostaa todellisiin tuohentekijöihin eli maakuntaohjelmapuun rungosta oksiin.