20.1.07

Kaikista työttömistä pidettävä huolta

Tänä aamuna maakuntamme näytti talvisen kauneutensa. Matkalla Kesälahteen ehdin miettiä, mitä muutoksia kussakin kunnassa on vuosien varrella tapahtunut. Ketjuna näkökentässä kulkivat kuntien työttömyysluvut.

Ajattelin Perlosta. Valtio ja kansanedustajat ovat reagoineet Perloksen tilanteeseen nopeasti. Mitään toimenpideohjelmaa ei vielä kuitenkaan ole, ja odottavan aika on pitkä. Mutta tuli mieleen myös, miltä Perlokseen kohdistuva huomio mahtaa tuntua maakunnan sadoista pitkään työttöminä olleista. Meillä on kuntia, joiden työttömyys on 17-18 prosenttia. Ei erityistoimia. "Että olenko tasavertainen? Täällä suden näkeminen ei ole uutinen, mutta jossain on. Tappolupa järjestyy heti ja media vielä seuraa", kertoi tuntemuksiaan puolituttu työtön Lieksasta.

Nyt työttömäksi jäävien ihmisten täydennyskoulutuksesta on huolehdittava. Meidän on minimoitava koulutettujen nuorten ja kokeneen henkilöstön lähtö maakunnasta. Meidän on ryhdyttävä toimenpiteisiin heti. On myös sekin uhka, että yritykset maakunnan äärialueilta alkavat siirtyä nyt vapautuviin halleihin. Se on haaste kunnille tarjota riittävät kasvumahdollisuudet olemassa oleville yrityksille. Sisäinen muutto tekisi reuna-alueiden tilanteen entistä hankalammaksi.

Aikaisemmin olen kirjoittanut, että meidän on tutkittava tarkkaan kaikki vahvuutemme. Voimakas bioenergiatuotannon aloittaminen tuo työpaikkoja. Uudelleen koulutusta tarvitaan, mutta sen ei pitäisi olla ongelma. Meidän on tarkasteltava myös muita maakuntamme osaamisalueita.

Matkailumme perustuu maakunnan, Kolin ja Pielisen vahvuuksiin, joita ei voi suurella rahallakaan siirtää muualle. Siksi ne ovat suojassa Kiina-ilmiöltä. Me emme ole pärjänneet Vuokatille ja Tahkovuorelle, vaikka meillä on mittavia investointisuunnitelmia eri puolilla maakuntaa. Nyt niitä on lähdettävä toteuttamaan harkitusti ja määrätietoisesti. Orastava matkailun nousu on saatava kukkaan. Meidän on muistettava kehittää myös Pielisen itäistä puolta. Raja-yhteistyö Venäjän kanssa antaa suuria mahdollisuuksia.