1.2.07

Inarin rajanylityspaikka vahvasti esille

Eilen eduskuntatalossa kokoontunut Itä-Suomen neuvottelukunta esittää Venäjän raja-alueyhteistyön tehostamista. Hallitusta kiirehditään varautumaan uusien kansainvälisten rajanylityspaikkojen avaamiseen. Uusina kohteina olivat esillä Lieksan Inarin ja Parikkalan rajanylityspaikat. Molemmat tukevat tavaraliikennettä ja turistimia.

Itä-Suomen maakuntien suurin huoli on kuitenkin se, että liikenneväylien investointeihin ja ylläpitoon on varattu liian vähän rahaa. Neuvottelukunta korosti, että investoinnit on toteutettava sen mukaisesti kuin vuosille 2004-2013 liikenneväyläpolitiikkaa linjannut ministerityöryhmä on esittänyt. Siellä on mm. valtatie 6:n korjaus Joensuun kohdalta ja radan peruskorjaus.

Itäistä Suomen hammaslääkäripula on alettu ottaa todesta. Se lämmitti mieltäni. Kansallinen terveysprojektikin on noteerannut hammaslääkäripulan. Itä-Suomen neuvottelukunta puolestaan esittää hammaslääketieteen opetuksen lisäämistä Oulun ja Kuopion yliopistoissa. Käytännössä opiskelijat ovat Oulun yliopistossa, mutta suorittavat osan opinnoista Kuopiossa. Lisäksi opiskelun jälkeen ja ennen laillistamista tulee yhdeksän kuukauden mittainen pakollinen terveyskeskuspalvelu.