13.1.07

Isäntäkunnasta vastuukuntaan

Ihan ensiksi. Olen puhunut Pielisen Karjalassa hajautetun isäntäkuntamallin puolesta. Siinähän palvelujen tuottaminen jaettaisiin kuntien kesken niin, että jokainen saa jonkun hallintokunnan hoitaakseen. Asian takana olen edelleen, mutta nimi antaa väärän kuvan, siksi puhun jatkossa vastuukuntamallista. Se antaa oikeamman kuvan asiasta.

Edellä oleva johdanto liittyy tietysti kunta- ja palvelurakenneuudistukseen, jossa aletaan nyt tehdä toimenpidesuunnitelmia, joista käy ilmi, miten kunnat järjestävät palvelunsa tulevaisuudessa. Valtio on antanut valmisteluaikaa elokuun loppuun asti.

Pielisen Karjalassa työ käynnistyy maanantaina, kun Nurmeksen, Lieksan ja Valtimon valtuustot kokoontuvat pohtimaan kuntajohtajien valmistelemaa pohjaesitystä. Päivän tärkein kysymys on, päättävätkö kunnat antaa toimenpidesuunnitelmansa yhdessä. Myönteinen päätös antaisi hallintokunnille ja virkamiehille selkänojan viedä tärkeää asiaa eteenpäin. Kuntalaisten ehdoton etu on, että kuntayhteistyö otetaan vakavasti ja että kaikki palvelujen toteuttamismahdollisuudet selvitetään.

Tällä viikolla kuntauudistus on ollut esillä myös eduskunnassa, joka on käsitellyt hankkeesta annettua puitelakia. Muutosta on tullut vain sen verran, että aikaisemmin seuraavalle hallitukselle pantiin velvollisuus antaa uusi lakiesitys vaikeassa asemassa olevien kuntien yhdistämisestä. Nyt kohta on lievennetty niin, että seuraavan hallituksen aikana voidaan antaa esitys kuntajakolain muuttamisesta.

1 Kommentit:

Anonymous Anonyymi said...

Vastuukunta on isäntäkuntaa parempi nimi. Hyvä oivallus!

helmikuuta 03, 2007  

Lähetä kommentti

<< Alkuun