5.1.07

Äyräpään palkinto diabetes-tutkijalle

Hammaslääkärinä seuraan joka vuosi mielenkiinnolla, kuka saa Lääkäriseura Duodecimin Matti Äyräpää -palkinnon; Äyräpäätähän pidetään Suomen hammaslääketieteen isänä. Tänä vuonna palkinnon sai akatemiaprofessori Markku Laakso.

Kuopiossa työskentelevä Laakso on kotimaassa ja myös kansainvälisesti arvostettu diabetes-tutkija. Jo vuosia sitten hän kirjoitti, että diabetes muuttuu vakavaksi kansantaudiksi. Apuraha meni siis oikealle henkilölle.

Diabeteksesta on tullut kansansairaus, jonka hoito käy yhteiskunnalle kalliiksi. Tällä hetkellä hoidon piirissä on noin 300 000 diabeetikkoa. Jos aikuisiän diabetes yleistyy nykyisellä kiihtyvällä vauhdilla, kolmen vuoden kuluttua diabeetikoita on jo 400 000. Se on 8 prosenttia väestöstä.

Diabetesta voidaan hoitaa, ja sitä täytyy hoitaa, sillä suuret hoitokustannukset tulevat sairuksista, joita diabetes aiheuttaa hoitamattomana. Välinpitämättömyyteen ei ole varaa. Diabeteksen tehokas hoito ja kakkostyypin diabeteksen ennaltaehkäisy ovat investointeja kansanterveyteen. Ne molemmat, ehkäisy ja hoito, on turvattava uudessa kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa.

Itse hoitomenetelmiin en puutu. Totean kuitenkin, että taudin ennaltaehkäisyssä keskeisellä sijalla ovat terveelliset elämäntavat, painonhallinta ja liikunta. Mitä jo puhjenneen sairauden hoitoon tulee, uusia hoitoja tulee koko ajan lisää. Siksi on pidettävä huolta terveyskeskuksien diabeteshoitajien täydennyskoulutuksesta.