16.2.07

Päätöksillä parempaan terveyteen

Suomen terveydenhuollossa on useita kansainvälisesti arvostettuja menestystarinoita, joiden taustalla on järjestelmällinen ennaltaehkäisevä työ. Sydänkuolemien väheneminen Pohjois-Karjalassa on hyvä esimerkki ruokavalion ja liikunnan merkityksestä sepelvaltimosairauksissa. Nuorten hampaiden reikiintyminen lähes pysähtyi 1970-luvulla, kun aloitettiin fluoripurskuttelut ja suositeltiin xylitoli-purukumin käyttöä ja välipalojen vähentämistä. Lamavuosina valistustyötä jouduttiin vähentämään. Seurauksena lasten hampaat ovat alkaneet reikiintyä. Samanaikaisesti kauppojen hyllyt ovat täyttyneet entistä isommilla karkkipusseilla ja limsapulloilla. Tähän kun lisätään vielä liikunnan puute, voidaan siirtyä seuraavaan kappaleeseen.

Tuoreet uutiset kertovat aikuistyypin diabeteksen lisääntymisestä nuorilla. Uutisten olisi herätettävä koulut ja kunnat. Liikunnan lisääminen on parasta painon hallintaa, eikä sitä varten tarvitse perustaa kalliita urheiluhalleja. Lähellä oleva jäädytetty kenttä, hyvin hoidettu hiihtolatu ja tasainen asfaltti kesällä houkuttelevat hiihtämään ja luistelemaan. Kotimaisia terveellisiä elintarvikkeita pitäisi tukea verotuksellisin keinoin. Lähellä tuotettua ruokaa ei tarvitse kyllästää suoja-aineilla kuljetuksen ajaksi. Verotusta muuttamalla on mahdollista vaikuttaa myös alkoholin kulutukseen ja tupakointiin.

Politiikassa keskustellaan enemmän sairaanhoidosta, vaikka pitäisi puhua terveydenhuollosta ja terveyden edistämisestä kokonaisuutena. Isoja terveysvaikutuksia voidaan saada aikaan jo pienillä toimenpiteillä, mutta terveyden kohentuminen näkyy viiveellä eikä nopearytmisessä maailmassa ilmeisesti ole aikaa odottaa tuloksia kovin pitkään.

Terveysvalistuksen läpiviemiseksi kutsutaan koteja, kouluja, järjestöjä, yrityksiä ja yksittäisiä kansalaisia yhteistyöhön. Terveyden edistäminen on syytä ottaa seuraavan hallituksen yhdeksi poliittiseksi ohjelmaksi, ja siihen on varattava riittävästi taloudellisia resursseja, jotta kunnat voivat tehdä pitkäjänteistä työtä.