21.10.06

Ajokortti saatava osaksi perusopetusta


Ajokortti on monestakin syystä välttämätön hyödyke nykyajan nuorelle.

Ajokortti muun muassa on yksi nuorten yhteenkuuluvuuden mittareista. Nuorella on oltava ajokortti, koska hänen on oltava tasavertainen kaveriporukassa. Kun hänellä on ajokortti, hänen ei tarvitse muulla tavoin päteä hyväksynnän saadakseen.

Ajokortti on nuorelle välttämätön myös asuinpaikasta riippumatta, mutta pitkien välimatkojen vuoksi kortin tarpeellisuus vain korostuu, jos nuori sattuu asumaan harvaan asutussa maaseutukunnassa.

Usein nuoren ajokortti jää vanhempien maksettavaksi. Se voi kuitenkin olla monelle perheelle ylivoimaista, sillä ajokortti maksaa nykyisin 1500-2000 euroa.

Minun mielestäni yhteiskunnan on osallistuttava ajokortin kokonaiskustannuksiin. Se onnistuu esimerkiksi niin, että autokoulu liitetään keskiasteen opetusohjelmaan. Käytännön opetus tapahtuisi alueen autokouluissa.

Tämä yhteiskunnan vastaantulo ei olisi vastikkeetonta, vaan nuorelle asetettaisiin ehtoja esimerkiksi viiden vuoden ajaksi kortin saamisesta. Tuona aikana hän ei saisi syyllistyä rattijuopumuksen tai törkeän liikenteen vaarantamisen kaltaisiin rikkomuksiin, joista seuraa oikeudellisia sanktioita. Jos sanktioita seuranta-aikana tulisi, avustus perittäisiin takaisin korkojen kanssa.

Sanktion uhalla voitaisiin estää nuorten rattijuopumuksia ja ylinopeuksia, joilla voi olla traagisia seuraamuksia. Koko hankkeen peruslähtökohta olisi nuoren tulevaisuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa.