18.10.06

Kunnallispolitikointi pidettävä kaukana elinkeinoelämän kehittämisyhtiöistä

Tuoreimman julkaistun yritysbarometrin mukaan Pohjois-Karjalan ja koko maan pk-yritykset odottavat, että suhdanteet oman yrityksen kannalta paranevat lähimmän vuoden aikana. Maakunnan yrityksistä vain kymmenen prosenttia arvioi talousnäkymien heikkenevän. Barometrin mukaan kehitysnäkymät ovat parhaimmat Joensuun seudulla ja Keski-Karjalassa. Pielisen Karjalan pk-yrityksillä yleiset suhdannenäkymät ovat huonommat kuin maassa keskimäärin. Maakuntakeskuksen ja yliopiston kontaktipinta ei yksinkertaisesti ulotu maakunnan pohjoisosiin.

Suurena uhkana koko maakunnassa koetaan ammattitaitoisen työvoiman saanti. Reuna-alueilla ongelmana ovat heikentyneet liikenneyhteydet. Se, että laajakaistaverkon rakentaminen pysähtyi maakunnan pohjoispäässä, tuottaa monelle yritykselle harmia. Espoon metroon valtionvarainministeri on heti tarjoamassa 200 milj. euroa. Meillä radan perusparannus takkuilee.

Seudullisilla kehitysyhtiöillä on nyt näytön paikka. Yritysten usko niihin horjuu. On pelko, että esimerkiksi Pielisen Karjalan kehitysyhtiöstä (PIKES) muodostuu kunnallispolitiikan jatke. Yhtiön on muistettava perustehtävänsä: elinkeinoelämän kohentaminen ja edellytysten luominen uusille työpaikoille. Näin sovittiin alkusyksystä Pikes-kuntien hallitusten puheenjohtajien ja kuntajohtajien yhteisessä tapaamisessa. Periaatteesta on pidettävä kiinni. Pidettäköön kunnallispolitikointi kaukana sen hallituspöydän ääreltä.