20.10.06

Lehdistöllä on väärä tulkinta yritysbarometrista


Lehdistön tulkinta Suomen Yrittäjien ja Finnveran tuoreesta yritysbarometrista antaa täysin väärän kuvan. Pienten ja keskisuurten yritysten näkemykset tulevaisuudestaan eivät ole niin synkkiä kuin annetaan ymmärtää.

Kotiseudullani Pielisen Karjalassa on useita yrityksiä, joiden markkinat ulottuvat laajalle alueelle aina vientiin saakka. Maakuntaliitosta saamieni tietojen mukaan näiden yritysten kehitys on ollut aivan maakunnan terävintä kärkeä.

Totta on se, että niillä yrityksillä, joiden markkina-alue on paikallinen, on huoli tulevaisuudesta, kun asiakkaat vähenevät. Oma seutukuntamme menettää tällä hetkellä väkeään noin kahden prosentin vauhdilla.

Joka tapauksessa tulevaa kehitystä ei ainakaan helpoteta nostamalla epäsopua maakuntakeskuksen ja reuna-alueiden välillä. Yhtä vähän kehitystä edesauttaa myöskään päättäjien ja yrittäjien välinen spekulatiivinen luottamuspula.

En vain usko, vaan tiedän, että maakuntaliitossa ja TE-keskuksessa seurataan tarkkaan reuna-alueiden kehitystä. Niiden lisäksi haasteita riittää myös ammatillisesta koulutuksesta vastaavalla koulutuskuntayhtymällä, kun ammattitaitoisesta työvoimasta alkaa olla pulaa koko maakunnassa. Nyt odotan mielenkiinnolla, miten valtion työllistämistä helpottavat toimet vaikuttavat yritysten kehitykseen reuna-alueilla.

Yritysten hyvinvointiin vaikuttaa oleellisesti se, miten kuntalaiset voivat. Tällä hetkellä kuntapäättäjät ovat maton ja lattian välissä antaessaan lausuntoa PARAS-hankkeen puitelaista. Pitäisikö palvelurakennetta muokata vastaamaan työssäkäyntialuetta vai päinvastoin? Se on varma, että palveluiden ja infran pitää olla sellaisessa kunnossa, että nuoret ammattiin valmistuttuaan saadaan jäämään kotiseudulleen ja maakunnassa vapautuviin työpaikkoihin.