8.11.06

Eriarvoisuuden torjuminen vaatii rohkeutta

Lamavuosien aikana niin seurakunnissa kuin kunnissakin karsittiin ennaltaehkäisevän työn määrärahoja. Nyt korjaamme noiden säästövuosien hedelmiä samaan aikaan, kun valtiolla menee hyvin ja teollisuus kirjaa ennätystuloksia. Olen kysynyt monasti itseltäni, puuttuuko meiltä halu vähentää edes sellaisiakaan ongelmia, joita voitaisiin vähentää pienillä taloudellisilla panoksilla.

Tämän päivän suuria yhteiskunnallisia ongelmia ovat eriarvoisuuden lisääntyminen, syrjäytyminen ja yksinäisyys. Ongelma on myös köyhyys. Se on poliitikoille aivan liian vaikea aihe maassa, jossa iltapäivä- ja viikkolehdet esittelevät optiomiljonäärien tai yrityksensä ulkomaille myyneiden äkkirikastuneiden elämää. Samaan aikaan osa kansasta voi kuitenkin huonosti.

Santeri Alkio sanoi: ”Älä unohda köyhän asiaa.” Tuo lähes sata vuotta vanha opetus on totta tänäänkin. Siitä näkyy, että keskustalla on syvä tasa-arvon ja yhteisvastuun perinne. Se on perinne, joka elää syvällä myös työväen ajattelussa, mutta väittäisinpä, että yhtä syvällä - jollei syvemmälläkin – se elää luterilaisuuteen vankasti nojaavassa talonpoikaisessa perinteessä.

Vähäosaisten kannalta on onnekasta, että seurakuntien ja kuntien yhteistyö sosiaali- ja nuorisotyön parissa on tiivistynyt viime vuosina. Suunta on oikea. Meidän on ymmärrettävä ja hyväksyttävä se, että kunnan ja kirkon on kannettava yhdessä vastuu köyhistä. Työtä riittää, sillä maassamme on satojatuhansia köyhyysrajan alapuolella eläviä kansalaisia. Yhteistyötä on myös se, että me karsimme päällekkäiset palvelut, jotta saisimme autettua yhä useampia.

Keskustan perinteessä tunnetaan siis hyvin "köyhän asian ajaminen". Se tarkoittaa yhteisvastuuta toinen toisistamme. Mutta tulkitsen kyllä perinnettä myös niin, että vähintään yhtä voimakkaasti se on kannustamassa meitä omatoimisuuteen ja itsemme kehittämiseen. Yhteisvastuulla, omatoimisuudella ja itsemme kehittämisellä me viemme ihmisiä ja maata eteenpäin. Näin teemme myös seurakuntatyössä, ja näin haluamme tehdä seurakuntatyössä myös Nurmeksessa.