8.11.06

Ei lupaa uraanin louhintaan!

Keskustan piiritoimikunta otti eilen selkeän kielteisen kannan uraanin mahdolliseen louhimiseen maakunnassamme. Oma näkemykseni on linjassa käydyn keskustelun kanssa. Olen aiemmin käsitellyt uraanin louhintaa mm. yhteisessä lehtikirjoituksessa Salla Remeksen kanssa.

Piiritoimikunta ensinnäkin päätti kiirehtiä kaivoslain uusimista ja katsoi, ettei uraanin louhimiselle saa antaa nykyisen kaivoslain mukaista kaivoslupaa. Lakia uudistettaessa on määriteltävä uudelleen mm. maanomistajien oikeudet, kaivostoiminnan ympäristövaikutusten arviointi sekä uraanin louhinnan kielteiset vaikutukset alueen imagoon ja erityisesti matkailuelinkeinoon. Tiedetään, että etenkin Kolin alueen matkailuyrittäjät ovat huolissaan jo pelkän keskustelun vaikutuksesta alueelle niin tärkeään elinkeinoon.

Lisäksi piiritoimikunta linjasi, ettei uraanin louhimista pidä sallia kaivoslain uudistamisen jälkeenkään, ellei louhinnan ympäristöturvallisuudesta ole täyttä varmuutta. Täysi varmuus pitää olla myös siitä, ettei toiminta aiheuta ihmisille terveysriskejä louhinnan aikana eikä sen päätyttyä.

Tiukan asiallista tekstiä, johon minun on erittäin helppo yhtyä.