5.11.06

Uraanikaivosasiassa on parempi katsoa kuin katua

Alla Karjalaisen mielipidesivuilla 1.11. ollut Salla Remeksen kanssa julkaistu artikkeli suhteestamme uraanikaivoksiin:

Uraanikaivosvaltaukset herättävät Pohjois-Karjalassa epävarmuutta, ja vanhentunut kaivoslaki on omiaan lisäämään pelkoja. Meidänkin mielestämme kaivoshanke on vaikea ja monitahoinen. Siksi uraanikaivosten kaikki vaikutukset maakuntaan pitää selvittää kattavasti ja kaikkea mahdollista asiantuntijaosaamista käyttäen. Nimenomaan tässä asiassa on ehdottomasti parempi katsoa kuin katua. Lisäksi on puolueettomasti selvitettävä Pohjois-Karjalasta kiinnostuneen yrityksen toimet aikaisemmissa uraanimalmin tuottamiseen liittyvissä tapauksissa.

Energiakysymykset kaiken kaikkiaan ovat tärkeitä. Meidän olisi ensisijaisesti suosittava uusiutuvia energian lähteitä. Pitkällä aikavälillä ydinvoima ei ole hyvä vaihtoehto. Ydinjätteen ja kaivosjätteen kanssa ei ole leikkimistä ja siksi tulisi etsiä tehokkaampia ja parempia energiaratkaisuja.

Ensisijaisen tärkeää Pohjois-Karjalan kaivoshankkeessa on, että maanomistajia, paikallisia asukkaita ja esimerkiksi matkailuyrittäjiä kuullaan jo valtausvaiheessa. Olisi välttämätöntä saada valtauksia koskevaan päätöksentekoon samanlainen kuulemiskäytäntö kuin ympäristöasioissa; ympäristölainsäädäntö on ajan tasalla ja sen mukaan paikallisia kuullaan hyvin. Asutuksen läheisyys on meidän mielestämme hyvä perustelu kaivostoiminnan kieltämiseksi.

Yksi keskeisistä ja painavista näkökulmista kaivosvaltauksen kohdalla on työllisyys; maakunta tarvitsee työpaikkoja. Taloudelliset seikat eivät kuitenkaan saa olla ainoa painava näkökulma. Me maksamme työpaikoista liian kovan hinnan, jos ympäristö saastuu lopullisesti tai pitkäksi ajaksi. Juuri säteilyvaaran takia uraanikaivoksiin liittyvät kysymykset ovat huomattavasti vaikeampia kuin esimerkiksi kuparikaivoksiin liittyvät seikat.

Kaivoksia kaavaillaan myös Kolin läheisyyteen. Kansallismaiseman säilyttäminen on kuitenkin Pohjois-Karjalan valttikortti. Maakunnan matkailuyrittäjille olisi kova isku, jos kansallismaisemassa avautuisi uraanikaivoksen kraateri. Jo pelkkä tieto lähellä olevasta uraanikaivoksesta voi karkottaa matkailijoita. Tämäkin näkökulma tulisi ehdottomasti ottaa huomioon kaivoksista päätettäessä.



Matti Kämäräinen
Vastaava hammaslääkäri, Nurmes
Kansanedustajaehdokas (kesk.)

Salla Remes
Filosofian yo, Joensuu
Kansanedustajaehdokas (kesk.)