14.12.06

Budjettikaan ei herättänyt keskustelua vaaleihin valmistautuvassa eduskunnassa

Eduskunta käsittelee parhaillaan ensi vuoden talousarviota. Olisi luullut, että edessä olevat vaalit olisivat innostaneet kansanedustajia keskustelemaan, mutta ei. Eilinen päivä näytti menevän hyvin maltillisesti. Hallitusrintaman viesti oli, että Suomella menee taloudellisesti paremmin kuin koskaan.

Maamme talous voi kasvaa tänä vuonna jopa yli viisi prosenttia eikä hallituskaudelle asetettu tavoite 100 000 uuden työpaikan luomisestakaan jää kovin kauaksi. Ehkä vain viidennes ennakkoon asetetusta päämäärästä joudutaan tinkimään. Uskon, että hyvän valtion talouden taustalla on onnistunut verotuspolitiikka ja toimenpiteet yrityselämän puolella. Tietysti myös maailman talouden korkeasuhdanne heijastuu Suomeen.

Toisaalta - meillä kaikilla on tiedossa kuntien heikko taloudellinen tilanne. PARAS-hankekaan ei poista kuntien talousongelmia, jos palvelutaso aiotaan pitää tavoitellulla tasolla. Uskon, että ensi syksynä ollaan valtion budjettia laadittaessa paljon tätä vuotta vaikeammassa tilanteessa. Ensi syksynä tiedetään myös, miten palvelurakenneuudistus on alkanut realisoitua.

Vielä eduskuntakeskustelun vaisuudesta; ihmettelen sitä yhä. Oppositiopuolueet eivät esittäneet hallitusta vastaan itse asiassa mitään uusia näkökohtia. Ehkä ne säästävät panoksiaan talven ja kevään vaalikentille. Parissa opposition puheenvuorossa tosin väitettiin työllistetyn väärin ja riittämättömästi. Nämä mielenilmaisut jäivät kuitenkin yksilöimättöminä vaille minkäänlaista huomiota.

Näinä aikoina puolueet hiovat vaaliohjelmiaan. Kansalaisten perusturvaan liittyvät asiat ovat niissä varmasti vahvasti esillä. Ehdokkaatkin ovat jo omat vaaliohjelmansa tehneet. Itse lähden vaaleihin tunnuslauseella "Turvallisesti tulevaisuuteen". Tässä päiväkirjassani ja myös lehtien mielipidesivuilla olen kirjoitellut koko syksyn ajan ajatuksistani, ja vauhti kiihtyy vaaleja kohti.