18.2.07

Kaksinapaistuminen ei ole oikein

Nurmeksen entinen sosiaalijohtaja Erkki Torppa ennusti jo 80-luvun alussa, että yhteiskunta jakautuu jyrkästi kahtia: a- ja b-luokan kansalaisiin. Tämä yhteiskunnan kaksinapaistuminen koskee myös alueita: on hyvin ja huonosti pärjääviä ihmisiä ja on myös hyvin ja huonosti pärjääviä alueita. Itse en henkilökahtaisesti hyväksy ihmisten enkä muidenkaan asioiden vastakkainasettelua. Elämme tasa-arvoyhteiskunnassa. Miten tasa-arvo toteutuu, on taas eri juttu.

Kaksinapaistuminen ei tunnu oikealta ja oikeudenmukaiselta kehitykseltä. Sitä vastaan on taisteltava. Alueiden kohdalla keinot löytyvät aluepolitiikasta. Se ei vain saa olla entisaikojen aluepolitiikkaa, vaan sille on löydettävä oma, toimiva roolinsa osana tämän päivän yhteiskuntapolitiikkaa.

Ihmisten kohdalla kyse on pitkälti rahan jakautumisesta: eläkkeistä, kunnallisverotuksesta, tuloverotuksesta, kulutuksen verotuksesta, autoilun verotuksesta. Näitä koskevien ratkaisujen kanssa on vain oltava todella tarkkana, sillä taloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen – tarkoitan sitä, että jos johonkin kajotaan, se vaikuttaa väistämättä jossakin muualla ja ehkä päinvastoin.