31.10.06

Hajautettu isäntäkuntamalli Pielisen Karjalaan?

Pielisen Karjalan kuntien hallitukset ja kuntajohtajat pitivät tänään tiistaina yhteistä kokousta Lieksassa. Aiheena oli PARAS-hankkeen puitelakiin liittyvien lausuntojen valmistelu sisäministeriölle. Saimme kuulla neljän kunnan kuntajohtajien, valtuuston- ja hallituksenpuheenjohtajien alustuspuheenvuorot. Lopuksi käytiin yleiskeskustelu ja sovittiin jatkotoimenpiteistä.

Seminaari listasi kolme keskeisintä toimintalinjaa jatkotoimia varten:

1. Tärkeintä on turvata riittävät palvelut seutukuntamme asukkaille käytettävissä olevilla resusseilla kaikissa seudun kunnissa.

2. Kuntajohtajat valmistelevat yhdessä hajautetun isäntäkuntamallin pohjalta esityksiä seuraava kokousta varten.

3. Seuraavan kerran kokoonnumme valtuustotasolla Nurmeksessa tulevan tammikuun 15. päivänä. Silloin saamme kuulla kuntajohtajien esitykset ja päätämme edelleen jatkotoimenpiteistä.

Vastuu palvelujen tuottamisesta on kunnilla. Tavoitteena on turvata kuntien järjestämille palveluille vahva rakenteellinen ja taloudellinen perusta. Seudun PARAS-hanketta koskevan toimeenpano-ohjelman laatiminen on vaativa prosessi. Se on valmisteltava huolella. Aikaa on reilu puoli vuotta. On mielenkiintoista ja haasteellista nähdä, pystyykö seutukunta tekemään yhteisen lausunnon ja toimeenpano-ohjelman valtioneuvostolle.