3.11.06

Kuluttajalleko kustannukset sähkökatkoksista?

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen haluaisi muuttaa lainsäädäntöä ja normistoa niin, että kaikkiin pientaloihin velvoitettaisiin rakentamaan takka tai tulisija. Tällaisten vaatimusten puolesta puhuvat lisääntyneet riskit sähkön saannissa, olemmehan viime vuosina saaneet tottua talvisaikaan pitkiinkin sähkökatkoksiin.

Yksilön vapautta rajoitettaisiin mielestäni kuitenkin liikaa, jos lainsäädäntöön kirjattaisiin pakko varustaa pientalot tulisijoilla. Jos valtiovalta haluaa tukea puulämmitteisten lämmitysmuotojen yleistymistä, tuki on suunnattava uunien ja takkojen hankintahintoihin. Tällöin se mahdollistaa sen, että tukea saa myös vanhojen talojen lämmityksen muutostöille. Nämä tukitoimet lisäävät kotimaisen energian kysyntää ja kohentavat työllisyyttä metsänhoidollisesta vaikutuksesta puhumattakaan.

Uskon, ettei ilmastonmuutos yksin selitä viimeaikaisia pitkiä sähkökatkoksia. Sähkökatkoksia pitkittää myös se, että energiayhtiöillä on nykyään aiempaa vähemmän miehiä ja kalustoa korjaustöihin. Myös jo sähkölinjoja raivattaessa pitäisi tehdä riittävät varoalueet, ettei linjoille pääse kaatumaan puita.

Jos normistoa pientalojen lämmityksessä muutetaan ministeri Pekkarisen esittämään suuntaan, hyväksymme samalla pitkät sähkökatkokset; muuttaminenhan johtaa ajanmittaan vain yhä pitempiin häiriöihin sähkön toimituksessa. Ja lopulta normiston muuttaminen johtaisi varmaan siihen, että pienyrittäjiltä ja maatiloilta alettaisiin lakisääteisesti vaatia lisävoimaloiden hankkimista.