2.11.06

Ministeri Mauri Pekkarinen Nurmeksessa

Tänään kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen teki pikavisiitin Nurmekseen. Vierailuun kuului käynti Karelmentin talotehtaalla. Tehtaan talomallit kiinnostivat ministeriä kovasti. Hän nappasi mukaansa yhtiön taloesitteitä; ministeri toivoi, että niistä löytyy sopiva malli hänen omakotitalon rakentamista suunnittelevalle pojalleen.

Energiakysymykset herättivät vilkkaan keskustelun teltassa, joka oli pystytetty paikallisen tavaratalon parkkipaikalle. 70 prosenttia maamme energiasta on tuonnin varassa. Siksi on tärkeää nostaa kotimaisuusastetta. Alkusysäys on bioenergian tuottaminen viljakasveista. Päätökset etanolin ja biodieselin lisäämisestä autojen polttonesteisiin on jo tehty. Myöhemmin toisen sukupolven biopolttoaineet tarjoavat vielä suuremmat mahdollisuudet koko energiahuoltoa varten. Kotimaisen bioenergiatuotannon raaka-aineina turve ja puu ovat vahvasti mukana tulevaisuudessa. Kylillä, joilla on suuria karjatiloja, voidaan suunnitella omaa energiatuotantoa lannasta.

Nurmeksen kaupungin edustajat jättivät ministeri Pekkariselle muistion. Siinä tuotiin esille huoli Karjalan radan peruskorjauksen hitaasta edistymisestä. Puutavaran kuljetuksen kannalta radan kunto on ensiarvoisen tärkeä koko talousalueelle niin etelään kuin pohjoiseen.

Lisäksi muistutettiin, että hallituksen ja eduskunnan pitää hoitaa Talvivaaran kaivokseen liittyvät kysymykset mahdollisimman nopealla aikataululla; kaivoksen vaikutushan ulottuu myönteisellä tavalla koko Pielisen Karjalaan. Kaivoksen perustamishankkeen työvoimatarve on noin 3200 henkilötyövuotta. Tuollaisen henkilömäärän rekrytointi ja kouluttaminen edellyttävät valtiovallan, kouluttajien ja kaivosyrittäjän saumatonta yhteistyötä.

Ministeri Pekkarainen nautti vielä karjalaisesta pitopöydästä Bomballa. Lyhyt vierailu oli päättynyt ja illan pimetessä ministeriä kuljettanut musta auto suuntasi kulkunsa Kajaaniin.